۱۲ نوع مختلف تست شنوایی سنجی در کودکان و بزرگسالان
۱. آزمایش الکترو کوکلئو گرافی (ECochG)
تستهای الکتروکوکلئوگرافی که به تست سرگیجه و تعادل هم معروف است. ارزیابیهای عینی هستند که در تشخیص بیماری منیر و سایر اختلالات استفاده میشوند و به عنوان تست تشخیصی سرگیجه و تعادلی انجام میشود.
تستهای ECoG پتانسیل الکتریکی تولید شده در حلزون گوش، بخشی از گوش داخلی، را در پاسخ به تحریک صوتی اندازهگیری میکنند.
۲. هیدروپس اندولنفاتیک یا بیماری منیر
اندام حسی گوش به وسیله مایعای به نام آندولنف احاطه شدهاند. اگر این مایع در گوش ملتهب شود و افزایش حجم دهد.باعث سرگیجه، عدم تعادل و کم شنوایی نوسانی میشود. به این عارضه هیدروپس آندولنف یا بیماری منیر میگویند.
علایم این بیماری سرگیجه، عدم تعادل، اکو شدن صدا در گوش، تهوع و استفراغ است. برای تشخیص آن از تست تعادل یا تست سرگیجه که همان آزمایش الکتروکوکلئوگرافی پبشرفته است استفاده میکنند.
۳. ادیومتری تقویت بینایی (VRA)
شنوایی سنجی تقویتی بینایی (VRA) آزمایشی است که به دکتر شنوایی اجازه میدهد تا شنوایی نوزادان و کودکان نوپا را که برای آزمایشهای طبیعی بسیار کوچک هستند، ارزیابی کند. ادیومتری تقویت بینایی (VRA) به شرطی سازی رفتاری برای آموزش کودکان بسیار خردسال برای پاسخگویی به صداها متکی است. برای کودکان ۶ ماهه تا حدود ۲ تا ۳ ساله طراحی شده است.
۴. روشهای ادیومتری با تقویت بینایی (VRA)
در طول آزمایش، کودک در یک غرفه صدا (غرفه ای با پنجرهای که در برابر سر و صدای بیرون عایق است) روی آغوش والدین مینشیند، جایی که صداها و آهنگهای گفتار از طریق دو بلندگو در گوشههای غرفه ارائه میشود. پاسخ معمولی چرخش سر در جهت بلندگو است که با روشن کردن یک اسباببازی متحرک بالای بلندگو تقویت میشود. هنگامی که کودک برای پاسخ دادن به صدا، شرطی میشود، شدت سیگنال کاهش مییابد تا حساسیت شنوایی کودک مشخص شود.
۵. تست VNG گوش
۶. ویدئونیستاگموگرافی چیست؟
ویدئونیستاگموگرافی videonystagmography (VNG) آزمایشی است که حرکات چشم شما را ارزیابی میکند. به دنبال نوع خاصی از حرکت چشم به نام نیستاگموس است. نیستاگموس زمانی اتفاق میافتد که چشمان شما به طور غیرقابل کنترلی بالا و پایین یا پهلو به پهلو حرکت میکنند. این حرکات ممکن است سریع یا آهسته باشد.
هنگامی که سر خود را در جهتهای خاصی حرکت میدهید، ممکن است برای مدت کوتاهی نیستاگموس داشته باشید. اما اگر در حالت نشسته یا برای مدت طولانی به نیستاگموس مبتلا میشوید، میتواند به اختلال گوش داخلی (دهلیزی) اشاره کند.
چه زمانی به VNG نیاز است؟
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی از تست های VNG برای تشخیص اختلالات دهلیزی استفاده می کنند، از جمله:
- نوروم آکوستیک
- سرگیجه موضعی حمله ای خوش خیم (BPPV)
- لابیرنتیت
- بیماری منیر
- نوریت دهلیزی
۷. تست رفلکس آکوستیک چیست؟ (Acoustic Reflex Testing)
رفلکس آکوستیک همچنین به عنوان رفلکس حلزون شنوایی، رفلکس شنوایی گوش میانی یا رفکلس گوش داخلی شناخته میشود. یک انقباض غیرارادی ماهیچه است که در گوش میانی در پاسخ به محرکهای صدای بلند یا زمانی که فرد شروع به داد زدن میکند، رخ میدهد.
هنگامی که با یک محرک صوتی شدید مواجه می شوید، عضله استاپدیوس گوش منقبض میشود. انقباض این عضله موجب خم شدن قسمت قدامی استخوانچه رکابی و زنجیره استخوانی را سفت میکند. به تمام این اتفاقات رفلکس اکوستیک میگویند.
۸. تست شنوایی ASSR چیست ؟
کلمه assr مخفف Auditory steady-state response به معنی پاسخ حالت پایدار شنوایی است.
پاسخ حالت پایدار شنوایی یا تست شنوایی ASSR، یک پتانسیل برانگیخته شنوایی است که با صداهای تعدیلشده برانگیخته میشود. و میتواند برای پیشبینی حساسیت شنوایی در بیماران در تمام سنین استفاده شود. پاسخ به خودی خود یک پتانسیل عصبی برانگیخته است. که از محرک پیچیدهای پیروی میکند. با مدولاسیون دوره ای، یا روشن و خاموش کردن یک آهنگ، برانگیخته میشود.
۹. تست شیپور استاش (ETF)
تست شیپور استاش(ETF) به انگلیسی Eustachian tube function test، یک ارزیابی پویا برای اطمینان از عملکرد صحیح شیپور استاش است.
دکتر شنوایی یک پروب لاستیکی نرم را در ورودی گوش شما قرار میدهد و فشار را اندازه گیری میکند. سپس از شما خواسته میشود که چند بار “به سختی قورت دهید” و فشار دوم گرفته میشود. در نهایت از شما خواسته میشود که مانور والسالوا را انجام دهید. (با بستن سوراخهای بینی و دمیدن هوا در گونهها بهگونهای که گویی میخواهید انسداد گوشهایتان را باز کنید) و فشار سوم اندازهگیری میشود. در هر مرحله نمودار فشار شیپور استاش گوش، به وسیله دستگاه رسم میشود. همانطور که میدانید وظیفه اصلی شیپور استاش گوش حفظ تعادل فشار در گوش میانی است تا به پرده گوش آسیبی وارد نشود. که این کار را با باز و بسته شدن انجام میدهد. و با این باز و بسته شدن باعث میشود جریان های بیشتر یا کمتری وارد گوش شود.
۱۰. تست شنوایی سنجی ABR
تست شنوایی سنجی ABR میتواند برای تشخیص کم شنوایی استفاده شود. پاسخ مغز کودک شما به صدا را بررسی میکند. تست abr در نوزادان و کودکانی انجام میشود که ممکن است به دلیل سن خود نتوانند به تستهای شنوایی رفتاری پاسخ دهند. کودک شما در این آزمایش چیزی احساس نخواهد کرد.
تست ABR چگونه انجام میشود؟
این آزمایش فقط زمانی انجام میشود که کودک شما خواب است. الکترودهای کوچک (حسگرهایی که فعالیت مغز را اندازهگیری میکنند) روی پیشانی و لاله گوش یا استخوان ماستوئید کودک شما قرار میگیرند و گوشی روی گوش او قرار میگیرد. ژل الکترود روی سر و گوش کودک شما استفاده میشود تا تماس خوبی بین پوست و الکترودها وجود داشته باشد.
هنگامی که کودک شما خواب است، صدا از طریق هدفون پخش میشود. پاسخ مغز او به این صدا از طریق الکترودها ثبت شده و روی کامپیوتر ضبط میشود.
۱۱. تست شنوایی سنجی OAE
تست شنوایی سنجی (Otoacoustic Emissions) OAE که به آن تست انتشارات آکوستیگ یا انتشارات صوتی میگویند. بخشی از پاسخ گوش داخلی به صدا را بررسی میکند. تست شنوایی oae بیشتر بر روی نوزادان و کودکانی انجام میشود که ممکن است به دلیل سن خود نتوانند به تستهای شنوایی رفتاری پاسخ دهند.
۱۲. نوار گوش یا ادیوگرام چیست؟
نتایج یک تست شنوایی بر روی ادیوگرام نمایش داده می شود. شنواییگرام نموداری است که ملایمترین صداهایی را که یک فرد میتواند بشنود در زیر و بم یا فرکانسهای مختلف نشان میدهد. هر چه علائم به بالای نمودار نزدیکتر باشد، صداهایی که شخص میتواند بشنود ملایمتر است. درجات مختلف کم شنوایی در نمودار زیر نشان داده شده است.